Mangler du varme? Der findes flere forskellige årsager hertil
Her i starten af vintermånederne er der en del der oplever, at komme hjem til en kold lejlighed eller til kolde rum i huset. Dette sker også selvom man har skruet op for varmen inden man er gået ud ad døren om morgen, for i håb om at komme hjem til en dejlig tempereret lejlighed efter en lang arbejdsdag. Men når man så kommer hjem og lejligheden, huset eller andet sted man har tændt for radiatoren, ikke er varmet op kan det skyldes nogle forskellige ting. Dem vil vi prøve, at hjælpe dig med her i denne artikel.
Luft i radiatoren
Den helt store synder er, at der er luft i radiatoren. Det ses ofte i ældre radiator systemer, at der kommer luft i radiatoren, og det skal ud, for at der kan komme en jævn vandtilstrømning til radiatoren for, at varme den op. Husk, at hvis du bor i etage ejendom, er det som regel radiatoren på øverste i etage, der skal udluftes, da luft stiger opad. Sådan gør du:
- Luk for cirkulationen og sluk fyret. Vent så 5-10 minutter afhængigt af systemets størrelse. Derved får luften tid til, at samle sig.
- Find luftskruen på radiatoren (som regel i øverste højre eller venstre hjørne, placeret modsat af termostaten). Vi anbefaler at sætte en spand under ventilen før du åbner, og afdække gulvet med viskestykker.
- Åben skruen og luk igen, meget forsigtigt! Kommer der ikke vand ud, kan det tyde på, at kedlen skal fyldes med nyt vand (dog skal man være opmærksom på om hvis det skal gøres ofte. Er det gældende, kan det være tegn på lækage i systemet, og det skal tjekkes af en professionel).
- Start fyret igen, og der skulle gerne nu komme varme i radiatoren. Ellers prøv at udlufte igen. Hvis det ikke virker, så prøv nedenstående.
Udluft ikke radiatoren mere end 1-2 gange årligt, da det indre system ikke har godt af, at blive udsat for, for meget ilt. Hvis du vil nedsætte problematikken med din radiatorer, så skift de gamle ud til nye. Disse vil bespare dig for fremadrettet udgifter på varmeregningen, samt skåne miljøet mere.
Ventilnålen sidder fast, og skal løsnes
En anden synder, der står i vejen for varme hjem, eller andre indendørs steder, der skal varmes op, er ventilnålen, der sidder fast efter en sommer uden brug af radiatoren. Ventilnålen sidder fast inde under termostaten (også kaldt følehovedet eller håndtaget) og skal løsnes. Således gør du:
- På en ældre model, afmonterer du termostaten, som regel ved brug af en unbrakonøgle.
- På en nyere model, afmonterer du termostaten ved simpelthen af skrue den af (mod urets retning. Og den skal bare ”klikkes på”, når den skal på igen).
- Tryk på ventilen indtil den løsnes (der skal som regel flere tryk til, for at løsne ventilen).
Pakdåsen skal udskiftes
Den tredje store synder, er påkdåsen. Hvis det ikke hjælper, at løsne ventilen, kan det være pakdåsen, der er slidt og gammel, og skal udskiftes. Pakdåsen er den som ventilnålen sidder i. Således udskifter du en pakdåse:
Afmontér termostaten, som ovenstående.
Anvend en tang til, at skrue/vride pakdåsen mod urets retning. (Det kan dryppe lidt fra pakdåsen i afmonterings-/monteringsøjeblikket, så stå gerne klar med et viskestykke, der tåler at blive lidt beskidt).
Når den gamle pakdåse er afmonteret, montere du den nye pakdåse. Stram pakdåsen til med en tang.
Skulle en af ovenstående syndere, ikke være den pågældende grund til, at din radiatorer ikke giver varme, skal du tilkalde en professionel VVS’er eller anden fagmand, som kan hjælpe dig med problemet. Dette er en DIY fremgangsmetode med forbehold for, at det kan være andre grunde til at din radiator ikke giver varme. Vi anbefaler også, at have en vis kendskab til DIY projekter, før man begiver sig ud i småopgaver, som denne. Men man skal jo starte et sted.
God fornøjelse!